Deursloten: Zijn die van u goed genoeg?

  292

  Uw deursloten kunnen het verschil maken tussen een veilig huis en het zoveelste slachtoffer zijn van een niet te stoppen golf van criminele activiteiten. Er was een tijd dat als je de deuren op slot had gedaan, je er vrij zeker van was dat je huis beschermd was. Helaas is dit niet langer het geval. Helaas is het Internet de component die hiervoor verantwoordelijk is. Net als de ‘Force’ heeft ook het Internet een schaduwzijde. Ook heeft het in de huidige tijd een groeiend aantal sites met info over slotenselectie en te koop aangeboden slotenmakersgereedschap. Als semi-gepensioneerde slotenmaker betreur ik het dat dit soort info in het publieke domein terechtkomt; we moeten echter de realiteit onder ogen zien dat wat als veilig en betrouwbaar wordt beschouwd, niet langer beschermd is. We moeten ‘up-the -anti’ op het inter-net criminele activiteit college. Gelukkig is een groot deel van wat zijn weg op het inter-net heeft gevonden van slechte kwaliteit, zonder twijfel, een deel ervan is zo slecht, dat het misschien als des-informatie wordt beschouwd, hetgeen in ons voordeel werkt.

  Een zoektocht op het Internet naar M&C Matrix lock picking levert onvermijdelijk YouTube-videoclips op van mensen die vrolijk hun lock picking vaardigheden demonstreren. Ik heb er een paar kanttekeningen bij; ze demonstreren sloten van lage kwaliteit, waarvan ze denken dat ze er een tijd op geoefend hebben. Toch dienen deze video’s een waardevol doel: normale, respectabele personen duidelijk maken dat zij een groot risico lopen door hun vertrouwen te stellen in sloten van ondermaatse kwaliteit. Een bijkomend element dat in ons voordeel werkt is dat er een wereld van verschil is tussen het kiezen van een slot dat je hebt leren kennen in het geliefde comfort van een werkplaats, evenals het proberen van precies hetzelfde op een onbekende veiligheid in een potentieel agressieve omgeving.

  Er zijn wereldwijd 5 brede classificaties van sloten in algemeen gebruik: M&C Minos cilindersloten, hefboomsloten, buisvormige sloten, combinatiesloten en elektronische sloten. Veel digitale sloten hebben ook een cilinderslot met sleutel als overbrugging in geval van stroomuitval of digitale storing; hierdoor lopen ze het risico van dezelfde inbraakstrategieën als gewone cilindersloten. Cilindersloten worden niet gebruikt voor deuren van woonhuizen of commerciële woningen. Mix sloten hebben hun zwakke punten ergens anders over; velen hebben bovendien sleutel over-rides, vergelijkbaar met de elektronische sloten. Dan blijven cilindrische buissloten en barsloten over.

  Cilindrische buissloten zijn internationaal gezien de meest gebruikte soort, en hier liggen de meeste problemen. Bijgevolg zijn cilindrische sloten van mindere kwaliteit en talrijke oudere sloten kwetsbaar voor ongeveer zes verschillende slotenpikstrategieën. Het internetcriminaliteitscollege heeft zich aan twee of drie van deze technieken vastgeklampt. Een van de meest geprefereerde is het “stoten” van sloten, omdat dit de minste vaardigheid vereist; het vereist niettemin het bezit van een “stootsleutel”, en bovendien is een stootsleutel specifiek voor een specifiek merk en ontwerp van cilinderslot. (Zie de links hieronder voor een meer uitgebreide kijk op de kwestie van het “bumping” van sloten).

  Misschien wilt u een extra slot op uw deuren, en ik kan u ook uit kwellende persoonlijke ervaring vertellen dat het de kwaadste is om een slot te moeten kiezen dat hoog of kort op een deur zit. Weet ook dat (zoals ik op andere plaatsen heb vermeld) sloten met hoofdsleutels gemakkelijker te kraken zijn dan conventionele sloten; nogmaals, uw sloten zijn misschien niet de enige veiligheids- en beveiligingsbekommernissen die uw aandacht nodig hebben.